Middle Earth Shadow of Mordor İncelemesi
Üstad
Tolkien'in yazdığı ve kurguladığı Orta Dünya ve Yüzüklerin Efendisi, Silmarillion, Hobbit isimli kitapları aracılığıyla milyonlara ulaştığı fantastik dünyayı oyunlarla ilgili ilgisiz bilmeyenimiz azdır. Peter Jackson imzasıyla kitap, müthiş bir görsellikle sinemaya uyarlandıktan sonra alakalı alakasız artık herkesin kenarından köşesinden bilgi sahibi olduğu bir dünya oldu Orta Dünya.
Middle Earth Shadow of Mordor'da Orta Dünya'da geçen bir oyun. Konusu itibariyle kitaplardan ve film serisinden bağımsız bir senaryoya sahip olan oyunda Talion isimli bir kolcuyu kontrol ediyoruz. Talion Orta Dünya'nın ölümle kol kola gezen uçsuz bucaksız arazilerinde oğlu ve karısıyla yaşam mücadelesi veren bir kolcudur. Bir gün bulundukları bölgeye orclar bir saldırı düzenler ve herkesi katlederler. Sauron'un Black Captains adındaki lejyonunun lideri Black Hand bölgeye gelerek Celebrimbor tehlikesini ortadan kaldıracak kanlı bir büyü yapmayı planlamaktadır ancak olaylar beklenildiği gibi gelişmez. Celebrimbor'da yüzükleri yapan elf prensidir. yüzük konusunun detayına girmeyeceğim konu dağılmasın. Celebrimbor insanlara elflere ve dwarflara yaptığı güç yüzükleriyle Orta Dünya'da bilinmektedir. Sauron Eregion'u işgal ettikten sonra Celebrimbor'u tutsak eder, ona işkence yapar, karısını ve çocuğunu da tutsak ederek öldürür.Amacı yapılan tüm güç yüzüklerini ele geçirmektir. işkenceyle geçen günlerden sonra celebrimbor yüzüklerin yerini söyler ve Sauron tarafından öldürülür. Ancak ölümü onun için bir son değil başlangıçtır. Bir Wraith olarak yani bir nevi hayalet olarak lanetlenir ve yüzyıllarca öyle kalır. Black Hand, kahramanımız Talion'u ve ailesini böyle bir ayinle katleder. Ayin sırasında işler değişir ve Celebrimbor Talion'un bedenini ele geçirir. işte Maceramız bundan sonra başlıyor. Celebrimbor un bedenini ele geçirmesiyle tekrar hayata dönen kolcu Talion ayrıca wraith in sayesinde birçok farklı gücede kavuşuyor.
Amacımız Talion ve bedenine girmiş Celebrimbor'la birlikte Talion'un intikamını almak. her ikisinin ortak noktasıda Sauron ve onun kötülüğüne karşı duydukları nefret ve intikam duygusu. Bu senaryo üzerinden bulduğunuz her orc'u kesiyor veya ele geçiriyorsunuz. Gizlilikle kalelere sızıyor ve ork ordularını tahrip ediyorsunuz.
Tür olarak Üçüncü Açı Aksiyon ve Macera kategorisinde değerlendirebileceğimiz oyun aynı zamanda açık dünya olarak karşımıza çıkmakta. Batman Arkham City'yi oynayanlar Nemesis sistemine yabancı değillerdir. Hani şu zaman ilerletme yaptığımızda ekranda birer dama taşı gibi beliren karakterlerin birbirleriyle otomatik savaşıp level ve kıdem atladığı düzen. Aynı sistem SOM'da da var. Oyunda senaryo ve yan görevlere çok fazla değinmeyeceğim zaten başına geçtikten 30 dakika sonra yan görevleri çözersiniz. Oyunun açık dünya olmasının işlevsel olarak nerede hiçbir artısı olmadığını belirteyim. Oyuncuyu oyuna bağlayacak hiçbir unsur kullanmadıkları gibi bunuda bilinçli yapmışlar sanki. Kenarından köşesinden bir RPG havası vermek için yetenek ağacı Power rank gibi bir sistem koymuşlar. Yeni yetenekler açıldıkça farklı hareketler yapabiliyorsunuz hayat enerjiniz focus enerjiniz artıyor vuruş gücünüz artıyor. Öldürdüğünüz orc kaptanları ve Şeflerden düşen rune'leri silahlarınıza ekleyerek daha işlevsel ve güçlü silahlara kavuşuyorsunuz. Celebrimbor'un size verdiği yeteneklerden biriside Brand. Brand sayesinde kalabalık orc gruplarıyla savaşabiliyorsunuz. Onları dönüştürerek sizin safınızda savaşmalarını sağlıyorsunuz. Bu özellik sayesinde küçük çaplı bir ordu kurabilirsiniz. Ancak kullanışı yine bilinçli olarak kısır bırakılmış bir özellik.
İtiraf edeyim
SOM'un doviş sistemi, mekaniğine hayran kaldım. Hibrit oyun yapma merakımı cezbetti. Bu oyundaki dövüş sistemini Skyrim'e monteleseniz zaten gözümde efsane olan Elder Scrolls Skyrim nirvanayı yapardı. Oyunun ana görevini yaya yaya 4-5 saatte rahat bitirebilirsiniz. Bittiğinde de "bu mudur" diyeceğinize eminim. Ancak orcları keserken yaşadığınız hazzın tatminini sağlamak için uzun bir süre daha oynamaktan alıkoyamıyorsunuz kendinizi. Stres atmak için birebir. Orc kesmek için ara ara açıp oynarım hala.
SOM'da özgürce seyahat edebileceğiniz haritalar bulunuyor. Bu harita üzerindeki kuleleri ele geçirerek çevredeki görevleri açıyorsunuz. Tüm haritayı tamamiyle orclar istila ettiği için adım başı insanları çalıştıran orc gruplarıyla karşılaşıyorsunuz, orcları kesince köleler size teşekkür ederek kaçışıyor oraya buraya. Bu da size XP kazandırıyor. Oyunda Challengelar yoğun. Bitki toplayarak, harita üzerindeki doğal yaşam unsuru hayvanları öldürerek bu challengelar sayesinde XP alıyorsunuz. Haritada dolaşırken yaptığınız herşey size xp veya yetenek puanı olarak geri dönüyor.
Oyun menüsünde Ana Senaryo Haricinde "Bright Lord" "Lord of the Hunts" ve "Trials of War" adında üç ayrı campaign seçeneği bulunuyor;
Bright Lord Campaign'de The One denilen Lord Of The Rings'de Frodo'nun taşıdığı tüm yüzüklere hükmeden güç yüzüğüne sahip olan Celebrimbor'la Sauron'u mağlup etmek için mücade ediyorsunuz. Bu campaign Brand özelliğini en çok kullanacağınız senaryoya sahip. Senaryo Sauron'la birebir savaşarak sonlanıyor.
Lord of the Hunts'da (ana senaryoda'da karşınıza çıkacak) Torvin adındaki dwarf avcı ile haritadaki yaratıkları avlıyorsunuz.
Trials of War multi için yapılmış ancak isterseniz tek başınızada oynayabiliyorsunuz. Senaryonun olmadığı bu bölümde ork şefleri ve kaptanlarıyla savaşarak zamana karşı hedeflenen puanlara ulaşmaya çalışıyorsunuz.
Gelelim oyunun artı ve eksi yönlerine;
Artıları: grafikleri tatmin edici, dövüş mekaniği efsane, sesler iyi, oyundaki relic sistemi sayesinde senaryo derinleştirilmiş. Bulduğunuz reliclerin ses kayıtlarını dinlerken kendinizi o dünya içerisine daha da kaptırıyorsunuz.. Tolkien dünyasının açık dünya yapılabileceğini göstermesi açısından başarılı olamasada bir ilk. Belki ilerde bu yolu açar. Senaryonun derinliği kısada olsa tatminkar düzeyde.
Eksileri: Oyun süresi çok kısa. Oyuncuyu oyunda tutacak hiçbir çeşitlilik yok. Açık dünya olmasının ilk olması dışında hemen hemen hiçbir artısı yok.Yapay zeka tatmin etmiyor. RPG unsurları yetersiz.Yan görevler kendisini tekrardan öteye gitmiyor.
Not: Oyunlarda trainer cheat vb. programları hiçbir zaman desteklemedim. Oyunun tüm doğasını ruhunu öldürdüğüne inanıyorum. Oyuncunun kendisini geliştirmesinede engel olduğunu düşünüyorum. Ancak tüm bunlara rağmen ben şurayı geçemedim saçları yoldum burada takıldım sıkıldım bıraktım diyenler olursa diye düzgün çalışan bir trainer ekteki sayfada
Shadow of Mordor Adrin Trainer